Od kad smo u ovom poslu, u glavi smo uvek bar tri koraka ispred, jer maštu teško kad u životu mogu u korak da prate i tehičke i finansijske i druge životne prilike. Stoga, mašta uvek prednjači, ali tako i treba da bude.

Kad bi neko zavirio u moju glavu, naišao bi na zbrku projekata: onih koji su već u procesu izvršenja, onih koji su sledeći na redu, onih koje sam već odbacila ali se još tu motaju jer nisam 100% sigurna da su „za baciti“, kao i onih koji su trenutno misaona imenica i san, ali su se ugurali u neku dugoročnu projekciju.

Jedan od projekata koji je ugladao svetlost dana je Sloe GINfinity. Od momenta kad sam shvatila da želim da srpskom tržištu podarimo i jedan ovakav džin, potpuno drugačiji od svih, pa do momenta kad je nastala prvo mikro serija prošlo je dosta vremena. Ne zato što smo bili lenji, već zato što se prvi put od kad se bavimo ovim poslom, priroda umešala i rekla „no way“. Trnjina u maju? Neće da ima, people. Ali strpljenje (kojem se učim svakoga dana, i još ga nisam u potpunosti apsolvirala) konačno nas je dovelo do sjajnih bobica i na korak do realizacije projekta. Ali da krenemo redom…

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Kad pitate šta je taj Sloe džin…

Jedinstveni trijumf ukusa. Popularni džin liker. Zavodljivo slatka i bogata aroma trnjina iz južne Bačke macuriranih u našem džinu sa dodatkom šećera.

Kada nas pitaju šta je uopšte Sloe džin, nekoliko stvari pada nam na pamet. Britanski favorit, trijumf genijalnosti, zaboravljeni klasik koji zaslužuje mnogo više pažnje od one koju uživa?! Sve to, i još mnogo više.

Sloe ili slow?

Da bismo razumeli Sloe džin, prvo je potrebno odgonetnuti šta je to “Sloe” u tom famoznom džinu (a da nije “slow” kako bi većina rezonovala po sluhu). Sloe je u našem jeziku trnjina, koštuničava bobica veličine oko 1 santimetra, slatkasto oporog ukusa. O trnjini uglavnom ljudi malo šta znaju. Trnjina nije kultivisana biljka, otporna je na gotovo sve uslove. Raste na brežuljcima, na neplodnim, osunčanim zemljištima koja su dobro drenirana, pored puteva, na kamenjarima. Plod je lepe ljubičaste boje sve do prvih mrazeva kad postaje neatraktivne braon boje. Ali tek je tad trnjina spremna za džin.

Bobica opora ali za džin savršena

Trnjina je veoma opora. Neko bi rekao čak i neprijatnog ukusa. Ipak, neki pametni Britanci našli su načina da i ovu neatrktivnoj biljčicu iskoriste tako što su uzeli i potopili je u alkohol. Britanci prave Sloe džin već stotinama godina potapajući plod trnjine u džin i dodavanjem određene količine šećera. Rezultat je slatkasto opor liker, fantastične dubine i bogatstva ukusa.

Može i u koktelu

Sloe džin se tradicionalno pio zimi, kao piće koje “greje”, sve dok ga Amerikanci nisu “uletnjili” dodavanjem gazirane vode i citrusa. Tako je nastao Sloe Gin Fizz, verovatno najpopularniji koktel koji uključuje Sloe džin.

Iako nije “slow”, zapravo je veoma slooooow…

GINfinity Sloe je prvi sloe džin na srpskom tržištu. Pravljenje Sloe džina podrazumeva mnogo više vremena, rada i energije nego bilo koja druga vrsta.

Trnjina koja ulazi u Sloe džin mora biti zrela, a zrela je nakon nekoliko mrazeva što znači da je njeno branje prva od avntura u procesu nastanka ovog božanstvenog pića. Trnjina je sama po sebi prljava, pa priprema bobica za džin, podrazumeva dugu u mukotrpnu pripremu istih.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.


Trnjina u džinu “odležava” nekoliko meseci, a nakon njenog vađenja liker dobija na bogatstvu ukusa i punini boje što duže odstoji, pa je tako na konačni proizvod potrebno dugo čekati. Dug je put od grma trnjine do elegantno postavljenog prazničnog ili ne prazničnog stola.
Ali sav trud i čekanje isplate se svakim gutljajem ovog trijumfalnog ukusa.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Pretplati se na bilten & budi u toku

Ako želiš ubuduće da dobijaš obaveštenja o novim džinovskim idejama, sjajnim kombinacijama, GINfinity novostima, dešavanjima ili eventualno akcijskim ponudama, ostavi nam svoju mail adresu.

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Ukoliko shvatiš da ovo nije za tebe i da te naša obaveštenja ne interesuju,
u bilo kom trenutku možeš se odjaviti.