Priča koja je pred vama nema nikakve veze sa činjenicom da je za svega nekoliko dana moj rođendan. Iako, oduševljena istom, na svojoj rođendanskoj proslavi neću poslužiti poslasticu koja je pred vama, jer među mojim zvanicama ima i dece. Ipak želim sa vama da podelim ovo sjajno otkriće.

Da, kolačima je takođe moguće nazdraviti. Oni su sjajan način da malo “popijete”, a da ostanete na nogama i da vas glava uopšte ne boli. Šalu na stranu, sve je više recepata na internetu za kolače koji među svojim sastojcima broje i neko alkoholno piće.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Čokoladna torta sa džinom

Kako ljudi znaju da sam stalno u potrazi za novim temama i za novim načinima pripreme “bilo čega” s džinom, prijateljica – inače strastveni GINfinity fan, mi je s oduševljenjem prosledila link na koji je nabasala. Na prvo čitanje, znala sam koji desert ću poslužiti gospodinu mužu te nedelje.

Džin i hrana. Tema koja zaslužuje posebno mesto i možda ću joj se posvetiti u nekom od narednih postova. Često me ljudi pitaju s čime se uklapa džin. Interesuje ih čime da ponude svoje goste kada im posluže džin tonik. Moj odgovor je verovatno onaj koji najmanje žele čuti. Meni džin ide uz sve. Sigurna sam da je to do nas, jer se u našoj kući džin tonik kombinuje sa svim, osim ribe. Kada se jede riba, muž insistira na vinu! Ipak, da ne uskratim odgovor, napomenem da džin možete služiti uz kikiriki ili na primer tortilja čips, ako pričamo o slanom. Ako pitate stručnjake, džin se služi i najviše uklapa sa crnom čokoladom.

Kako nisam ljubitelj, nikada to ne bih probala sve do momenta kada sam se upoznala sa ovom veličanstvenom tortom.

Priča koja će vam zasladiti vikend

Da li treba da napomenem da nije nikakva sramota ako jedan ukusan džin tonik pozovete da vam pritekne u pomoć dok pravite tortu. Kroz čašu ledenog džin tonika, nekako se bolje vidi. Šalu na stranu, osveženje nikada nije na odmet.


Možemo se složiti da je džin bez imalo razmišljanja jedno od najpopularnijih pića današnjice. Često ga poistovećujemo s letom, dugim večerima u ugodnom društvu i uživanju. Upravo zato spoj najdraže čokoladne torte i neodoljivo dobrog džina, odlična je opcija ukoliko se želite istovremeno zasladiti i opustiti. Budući da je vikend najdraži deo nedelje, pravi je trenutak da nabavite potrebne namirnice i drage ljude iznenadite preukusnom tortom.

Ispostavilo se da je kombinacija džina i čokolade upravo ona iz snova. Iako se džin zapravo može dodati u bilo koji kolač, ovog puta predstavljam vam slasnu mousse varijantu koja je istovremeno lagana i osvežavajuća. Priprema torte je više nego jednostavna. Predlažem da požurite po sastojke i ovog vikenda uživate u svim čarima ukusnog deserta.

Evo sve što će vam biti potrebno

Sastojci za piškotu:

3 jaja, 15 g kakaa, 15 g gustina, 70 g oštrog brašna, 120 g šećera, 2-3 kašike vode, prašak za pecivo

Sastojci za mousse:

0,5 dcl GINfinity kraft džina (Citrus ili Apple&Honey), 150 g šlag praha, 1 kašika šećera u prahu, 2 kašičice želatina u prahu, 250 g čokolade za kuvanje, 2 kašike vode, 100 ml mleka

Ova torta je džinovska torta na više načina

Prvi korak u pripremi ove torte jeste priprema piškote. Potrebno je izmešati žumanjke i šećer te postepeno dodavati vodu. Zatim sve suve sastojke dobro sjediniti, a od belanaca napraviti sneg. U žumance polagano dodavati sneg i suve sastojke, sve dobro promešati i staviti u rernu na 180 stepeni otprilike 30 minuta.

Sledeći korak je mousse, a za to je potrebno promešati želatin i vodu te ostaviti 10-ak minuta da se smesa sjedini. Potom otopiti čokoladu i dodati mleko i GINfinity džin. U dobijenu otopljenu čokoladu, dodati želatin. Paziti da u smesi ne bude grudvica, odnosno da smesa bude glatka. Kada se smesa ohladi dodati šlag i sve preliti preko piškote.

Tortu staviti na hlađenje u frižider na 2-3 sata. Naravno, površinu možete ukrasiti šumskim voćem po izboru, limetom ili sličnim namirnicama koji će doprinijeti što boljem ukusu. Ja sam rešila da uključim jedan sloj malina, jer iako volim čokoladu, ne volim kad je ona ukus koji baš dominira. Maline sam skuvala, sa vrlo malo šećera. Piškotu sam izdelila na onoliko slojeva koliko sam uspela. Ne mogu reći da sam vična pravljenju torti tako da je to ispalo kako jeste. A ispalo je savršeno.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Nadam se da ćete sa nama podeliti svoje utiske ukoliko isprobate recept. Naša topla preporuka je da to učinite. Čokoladna torta posle ovoga, više nikada neće biti ista. Naravno, kao što po fotografijama vidite, ja nisam dočekala vikend. Tortu sam rešila po kratkom postupku, odmah. Malo haosa u kuhinji, ali lep i ukusan desert na mom radnom stolu, učinili su radnu atmosferu mnogo prijatnijom. A ostalo je malo i za vikend (wink, wink…)

Pretplati se na bilten & budi u toku

Ako želiš ubuduće da dobijaš obaveštenja o novim džinovskim idejama, sjajnim kombinacijama, GINfinity novostima, dešavanjima ili eventualno akcijskim ponudama, ostavi nam svoju mail adresu.

    Ukoliko shvatiš da ovo nije za tebe i da te naša obaveštenja ne interesuju,
    u bilo kom trenutku možeš se odjaviti.