Project Description

P
oreklo mnogih koktela je izgubljeno u istoriji. Možda je samo poreklo koktela Bee’Knees izgubljeno iz prostog razloga što su ljudi bili prepijani da bi ga zapamtili. To je bila ta 1920-ta godina i verovatno najpijanija decenija 20. veka. Sa Prohibicijom u punom jeku, američki „drinkeri“ okretali su se sve složenijim, ilegalnim i opasnim koracima kako bi došli do pića.
Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.
B
ee’s Knees je klasičan koktel iz doba Prohibicije. Čak i njegovo ime evocira uspomene na tu eru. Možete zamisliti flaperku s kontinentalnim naglaskom kako naređuje: „Uzeću Bee’s Knees (kolena pčele), Mack. Nagazi pre nego što se oni bikovi pojave”. Izraz “kolena pčela”, koji se u početku koristio za označavanje nečeg malog i beznačajnog, prethodio je koktelu i to više od jednog veka. Kasnije je značenje ovog izraza evoluiralo i on je primenjivan na ljude ili stvari koje su se smatrale izvrsnim, visoko kvalitetnim.

Više poslastica nego koktel…

Koktel Bee’s Knees je, naravno, koktel na bazi džina, kojem su onomad med i limun dodavali kako bi se prikrio neugodan miris i često neugodan ukus, takozvanog, džina „iz kade“, do kojeg se moglo doći u prikrivenim telefonskim govornicama ili preko drugih tajnih kanala.

Polemika oko toga ko je prvi napisao zvanični recept za ovaj koktel, još uvek je bez rezultata, ali to toliko nije ni važno kada se uzme u obzir da je to danas jedan klasik u kojem treba uživati. Mnogi ga ne shvataju ozbiljno jer zvuči previše slatko, ali ako se pravilno napravi, sa kvalitetnim džinom i svežim sastojcima Bee’s Knees je sjajna, osvežavajuća poslastica.

Med je prirodni zaslađivač koji ne preovladava. Zadržava se u pozadini, meša se sa citrusnom aromom limuna i ističe puninu ukusa džina. Rezultat je svež, zadovoljavajući koktel koji i dan danas zna da „zada udarac“.

Jednostavnost je ključ

Kokteli nastali u eri prohibicije su uvek mnogo ukusni, a pri tom jednostavni za pravljenje! Zapravo, to je ono što muškarce najviše privlači kada je ovaj koktel u pitanju – lako se pravi (ovde se mora naglasiti da izbegavamo da delimo koktele na one muške i one ženske!). Naravno, bonus je i to što nije potrebno mnogo sastojaka.

Kada je nastao Bee’s Knees, cilj je možda bio poboljšanje ukusa tada lošeg džina, ali rezultat je fantastična izmišljotina koja se održala do danas.

Odštampaj za posle

Med je prirodni zaslađivač koji ne preovladava. Zadržava se u pozadini, meša se sa citrusnom aromom limuna i ističe puninu ukusa džina. Rezultat je svež, zadovoljavajući koktel koji i dan danas zna da „zada udarac“. Ipak, za Bee’s Knees se može reći da je pre poslastica nego koktel.

ŠTA TI JE POTREBNO
  • Apple&Honey GINfinity

  • Med

  • Sok od limuna

  • Sok od narandže

KAKO SE PRIPREMA
  • Za pripremu Bee’s Knees koktela, može se koristiti Citrus GINfinity, sa izraženijom citrusnom aromom, ili pak Apple&Honey GINfinity sa aromom jabuke i meda. U zavisnosti od toga kojoj aromi volite da date prednost, izabraćete džin iz naše kraft džin palete.

  • 50 ml izabranog džina, 20 ml svežeg soka od limuna, 20 ml svežeg soka od narandže (opciono) i dve kašičice meda, staviti u šejker i dobro protresti kako bi se svi sastojci kvalitetno spojili.

  • Tako izmućkan koktel sipati u rashlađenu čašu. Za Bee’s Knees se uglavnom koriste elegantne čaše sa postoljem.

  • Dekoracija za ovaj koktel je veoma jednostavna, kao i on sam. Uglavnom se koristi oguljena kora limuna.

MOŽDA JE KORISNO ZNATI

Ukoliko nemate šejker, nemojte se obeshrabriti jer ovaj koktel zavređuje da ga probate. Duboka čaša koju ćete preklopiti tanjirićem ili sličnim, može poslužiti kao šejker.

Takođe, sok od narandže nije nužno sastojak Bee’s Knees koktela, ali mi ga volimo dodati jer narandža ima sjajnu aromu koja će dopuni Bee’s Knees na neverovatan način.

Podeli ovu džinosku kombinaciju

Pretplati se na bilten & budi u toku

Ako želiš ubuduće da dobijaš obaveštenja o novim džinovskim idejama, sjajnim kombinacijama, GINfinity novostima, dešavanjima ili eventualno akcijskim ponudama, ostavi nam svoju mail adresu.

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Ukoliko shvatiš da ovo nije za tebe i da te naša obaveštenja ne interesuju,
u bilo kom trenutku možeš se odjaviti.