Project Description

Č
esto pišemo o tome kako džin treba shvatiti kao belo platno, na kojem mašta onoga ko ga pije može da radi svašta. Džin je izvor inspiracije kojoj nema kraja. Ako neko istinski voli džin, ideje ne mogu da presuše. Tako je prošle jeseni nas inspirisalo upravo ovo godišnje doba. Jesen… Večita inspiracija, ne samo moja. Složićete se da je pijaca u jesen puna interesantnog povrća, šarolikog cveća, divnih boja, raznolikih ukusa, koji pozivaju da se oprobaju u našem džinu.
Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.
K
ako bih napravila ravnotežu između mojih (nekada nerealnih) želja, mnoštva ideja s jedne i realnosti s druge strane, prošle sam jeseni odlučila da ću se igrati bojama i ukusima, ali da će predmet moje igrarije biti interesantni kokteli. Cilj su mi bile smelije kombinacije.

Nakon mnogo igranja, dobrih koktela, sjajnih, diskutabilnih i onih o kojima nećemo pričati, jedan se izdvojio kao vredan priče.

Nazvala sam ga Chili GINfinity

Chili jer je nastao jednog, mogu reći, prohladnog jesenjeg popodneva. Chili zato što je ugostio čili papričice. Džin tonik sa čili papričicama! Kao neko ko nema ekstremnu toleranciju prema ljutom, ali je ljutim ipak okružena jer je to ono što gospodin suprug voli, ipak su me uvek privlačile te koloritne ljute papričice koje svojom bojom pozivaju da ih isprobaš. Pošto ih u hrani baš ne mogu, rešila sam da ih stavim u svoj džin tonik. Rezultat me je oduševio!

Krenula sam sa jednom kriškom koja nije imala neki efekat, osim kolorita. I tako sam dodavala jednu po jednu krišku i došla do trenutka kada sam u džin toniku krenula da osetim neku specijalnu aromu. Ne mogu reći da je G&T bio ljut, ali miris paprike je posle nekoliko minuta krenuo da preuzima primat nad mirisom Citrusa koji sam izabrala za ovaj eksperiment. Za dodatnu aromu, u chili džin tonik stavila sam i kratki struk ruzmarina.

Zašto nas ljuto privlači?

U ljudskom mozgu osećanja zadovoljstva i odbojnosti se preklapaju. Oba se oslanjaju na nerve u moždanom stablu, što prouzrokuje dejstvo refleksa. Oba ova osećaja reaguju u isto vreme i zbog toga dopamin neuroni stvaraju motivaciju. Oni utiču i na slične moždane oblasti koje deluju na percepciju i svest. Anatomija pokazuje da su ova dva sistema bliska: u nekoliko moždanih struktura neuroni reaguju na bol i zadovoljstvo zajedno i formiraju prelaze iz pozitivnog u negativno. Kada jedemo ljuto, pojačan endorfin tokom stresa jača zadovoljstvo.

Samo jedan zalogaj ljutih papričica može značajno zagrejati telo. Međutim, ta vrelina donosi neki specijalni bol. Nije poznat tačan razlog zašto ljudi taj bol tolerišu, a kamoli zašto čak u njemu uživaju.

Ljubav prema ljutom jeste osećaj zadovoljstva i bola istovremeno. Kada jedete ljuto, osetite bol, a onda sledi olakšanje kada bol prođe. Taj osećaj može se porediti sa adrenalinom koji imamo pri spuštanju niz strmi tobogan ili dok gledamo horor film. Konzumiranje papričica se može shvatiti kao oblik mazohizma, želje za bolom.

Smelije kombinacije

Koloritne čili papričice u džinu ne treba da vas plaše, čak i ako niste najveći ljubitelj ljutog. U džinu, “čili” nećete osetiti na onaj klasičan način, kako to osećate u hrani. Stoga, samo hrabro. Čili papričice u GINfinity kraft džinu oslobađaju sjajnu aromu, oslobađaju neku vrstu energije. To je aroma koja će vas oživeti, osvežiti, probuditi i blago nadražiti vaša čula. Naravno, budite obazrivi, da vam malene semenke ne upadnu u piće, da ih slučajno ne zagrizete, jer onda ćete se možda pokajati što ste nas poslušali.

Odštampaj za posle

Džin tonik sa čili papričicama! Ako volite malo da eksperimentišete, ako ste stalno u potrazi za interesantnim ukusima, nečim novim, uzbudljivim, a pri tom volite da vaše piće lepo izgleda i bude “fotogenično”, pred vama je pravi izazov.

ŠTA TI JE POTREBNO
 • Citrus GINfinity

 • Tonik

 • Čili papričice

 • Ruzmarin

KAKO SE PRIPREMA
 • Čašu napunite ledom. Džin prelijete preko leda, a potom sipajte i tonik.

 • Čili papričice pažljivo isecite na kriške i ubacite u džin tonik.

 • Ukrasite strukom ruzmarina.

MOŽDA JE KORISNO ZNATI

Ako baš volite ljuto i ne plašite ga se, a želite dekorativno piće, slobodno zasecite papričicu i ubacite veći komad iste u svoje piće. Lepo pakovanje čili papričice, najživljih boja, često možete pronaći u Lidl prodavnicama, po povoljnoj ceni.

Podeli ovu džinosku kombinaciju

Pretplati se na bilten & budi u toku

Ako želiš ubuduće da dobijaš obaveštenja o novim džinovskim idejama, sjajnim kombinacijama, GINfinity novostima, dešavanjima ili eventualno akcijskim ponudama, ostavi nam svoju mail adresu.

  Ukoliko shvatiš da ovo nije za tebe i da te naša obaveštenja ne interesuju,
  u bilo kom trenutku možeš se odjaviti.