Project Description

„Ako ti je hladno, čaj će te ugrejati.
Ako ti je pretoplo, čaj će te rashladiti.
Ako si se rastužio, čaj će te razgaliti.
Ako si se uznemirio, čaj će te smiriti.“

Vilijem Gladston, čuveni britanski političar

Svako ima svoje rituale prilikom buđenja i posezanja za šoljicom napitka koji će u tome pomoći. Većina će se u tom slučaju okrenuti kafi, onoj jakoj crnoj, ili onoj zaslađenoj is a mlekom. Ali postoji i drugi, manje brojan tabor. Njega čine ljubitelji čaja. Zeleni za energiju ili jači, crni, koji će delovati baš kao kafa.

Nasmejala sam se kad sam pročitala legedu nastanka čaja. Navodno je pre 5000 godina jedan kineski car sedeo ispod drveta i pio prokuvanu vodu u koju je sa drveta palo nekoliko listova i voda se odjednom pretvorila u mirisni obojeni napitak. Kaže legenda, tada nastade prva šoljica čaja.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.
N

e zna se zašto svi misle da Englezi piju najviše čaja, kada u tome zapravo prednjače Irci. Ipak statistika kaže da Englezi dnevno popiju 165 miliona šolja čaja. Kako su to izračunali? Nekada su u Engleskoj ljudi imali samo dva obroka dnevno. Grofica od Bedforda je rešila da popodne uz čaj nešto pregrize, kako bi lakše dočekala večeru. Počela je da poziva prijatelje na čašicu čaja i ogovaranja, ostalo je istorija.

Englezi su izmislili da se čaj pije s mlekom. Otkrili su da su zbog vreline čaja pucale tanane porcelanske šolje i eto ideje za dodavanje malo mleka. Štaviše, mleko može da smanji gorčinu pojedinih čajeva, a to je posebno zgodno ukoliko se ne koristi šećer.

GINfinity u Londonu

Prošle godine je GINfinity ekipa bila u Londonu na Gin to my tonic festivalu. Prevashodni cilj je bio naučiti jako mnogo o pravljenju džina, upoznati ljude, upoznati džinove. Cilj je jedno, a moja potajna želja je bila – sesti u pravi engleski restorančić, naručiti engleski doručak i popiti šoljicu Earl Grey-a sa mlekom. Ta želja mi se ostvarila. A ovo je bila dobra prilika da se toga prisetim i sa vama podelim jednu fotku. Na njoj čaj izgleda kao čokoladno mleko, njegov ukus me najiskrenije uopšte nije oduševio, ali JA SAM SVOJ ČAJ NA NOTTING HILLU popila sa stilom.

 

Šalu na stranu, današnja priča nije priča o čaju, ili bar nije priča o bilo kojem čaju. Ovo je upravo priča o Earl Grey-u. Priča o crnom čaju s dodatkom ulja bergamota. Erl Grej čaj (engl. Earl Gray tea) ima unikatan ukus koji dobija dodavanje mirisnog ulja kore bergamota crnom čaju.

 

Erl Grej zapravo nije posebna vrsta čaja, što je česta zabluda. Običan crni čaj obogaćen citrusnom aromom bergamota, u zapadnom svetu jedan je od najpoznatijih i jako traženih. U pitanju je svetao čaj kiselo-oporog ukusa, koji osvežava i nije ni nalik pravom crnom čaju.

Sa svojim laganim elegantnim ukusom i aristokratskim korenima, neki ljudi smatraju čaj Erl Grej donekle otmenim, rezervisanim za specijalne dane i praznike. U stvarnosti, to je jedna od najpopularnijih mešavina za svaki dan.

Kada pijuckate Erl Grej uživate u osvežavajućem sjaju bergamota i suptilnom dašku limuna

Nazvan po premijeru Čarlsu Greju, Erl Grej se često povezuje sa višom klasom i rezerviše za posebne prilike. Ali upravo njegova popularnost od nedavno je proslavila ovaj ukusni i mirisni čaj kao sastojak u kolačima, tortama, keksićima, koktelima koji se sad već učestalo služe u restoranima, o kojima se piše u receptima širom Velike Britanije. Danas vam donosimo jednu takvu kombinaciju.

Priča slučajno koincidira sa tmurnim maglovitim danom kakav je današnji. Ili, da li je to slučajno? Zapravo, pred sam kraj oktobra ne možemo očekivate neko iznenađenje kada je vreme u pitanju. Dakle, ako ste od onih što čaj smatraju običnom zaslađenom, da ne kažem bljutavom vodom, imamo za vas jedno interesantno otkrića.

Odštampaj za posle

Elegantan. Otmen. Pomalo pretenciozan. Topao. Ili hladan. Igra ukusa koja budi receptore koje nismo ni znali da imamo. Sa dolaskom jeseni, trudimo se da dokažemo da džin nije isključivo letnje piće. Kuvani džin to dokazuje iz večeri u veče koje grejemo istim. Ali evo još jednog dokaza.

ŠTA TI JE POTREBNO
  • Apple&Honey GINfinity

  • Earl Gray čaj u rinfuzi ili u kesici

  • Tonik

  • Limun

  • Med

ERL GREJ GINFINITY ČAJ

Erl Grej čaj pripremiti prema uputstvu na kesici. Ako čaj kupite u rinfuzi, pripremite ga prema svojim preferncijama. Neko opšte pravilo je da čaj ne treba da stoji duže od 4 minuta. U tako pripremljen čaj sipajte mericu džina (ovom slučaju odredite sami sebi količinu). Ako svoj čaj inače pijete sa medom, slobodno to uradite i sada. Možete ubaciti i kriški limuna. Da zaključimo, u principu pravite sebi čaj, ali ga malo podebljate s džinom.

ERL GREJ GINFINITY TONIK

Za pripremu džin tonika u ovoj varijanti trebaće vam malo više vremena. Dakle, ako se za ovu varijantu opredelite, razmišljajte nekoliko sati unapred. Takođe, više vam se isplati da pripremite onoliko džina koliko će vam trebati za nekoliko čaša, kako biste lakše dozirali čaj, odnosno kako proces ne biste trebali da ponavljate više puta obzirom da traje. Računajte da na nekih 350 mililitara džina, ide dve supene kašike Erl Grej čaja. U pogledu džin tonika, recimo da je to dovoljno za 7 džin tonika, kako je neka standardna merica 50 ml džina. Kada čaj potopite u džin, ostavite da stoji minimum 2 sata. Što duže stoji, to će aroma biti jača. Nakon toga, procedite džin od listića čaja i napravite džin tonik, onako kako ga inače pravite. Neka preporuka je da na mericu džina ide tri merice tonika. Ako želite jače piće, smanjite količinu tonika.

Džin tonik sa Erl Grej čajem preporučujemo da nadogradite kriškom limuna ili limete, i eventualno listom mente. Ne komplikujte ovo piće, jer samo po sebi ima specifičan ukus.

Pretplati se na bilten & budi u toku

Ako želiš ubuduće da dobijaš obaveštenja o novim džinovskim idejama, sjajnim kombinacijama, GINfinity novostima, dešavanjima ili eventualno akcijskim ponudama, ostavi nam svoju mail adresu.

    Ukoliko shvatiš da ovo nije za tebe i da te naša obaveštenja ne interesuju,
    u bilo kom trenutku možeš se odjaviti.