Project Description

P
ored mera zaštite od sunca, hidratacija i osveženje na +36 je preko potrebno i veoma važno. Zato danima razmišljam o nekom novom koktelčiću kojim bismo (i biste) se mogli osvežiti ovih vrelih letnjih dana.

Nisam ja preveliki znalac kada je miksologija u pitanju. Volim da probam sve što je sezonsko i aktuelno, volim da kombinujem lepe boje ali naposletku volim da to što smućkam izgleda lepo. Naravno, ukus mora da bude savršen.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.
L
eto je, pa valja iskoristiti ono što nam pruža. Voće! Bobičasto voće se već pokazalo kao sjajni dodatak bilo kojoj vrsti džina, pa zašto bismo od toga odstupali.

Ovoga puta predstavljamo vam kombinaciju koju, teška srca priznajemo, nismo sami smislili. Kockice su se tako poklopile da ovih dana konačno imam malo više vremena da se pozabavim stvarima koje volim. Čeprkajući po Instagramu u potrazi za nekim dobrim receptom kojim ću obradovati familiju ovih dana, eto tek tako – zalutala sam na jedan profil sa sjajnim receptima. Ipak, pažnju mi je privukao naslov u kojem je bila reč DŽIN. Ding, ding, ding….

Džin sa kupinom i osvežavajućim sirupom? Može!

Nisam navikla da se na našim prostorima mnogo piše o džinu. Zanimljivosti, informacije, novitete, uglavnom pronalazim na stranim sajtovima i sajtovima zemalja iz okruženja. Ali na profilu, i posle sam saznala – blogu: Cook Until Golden, pronašla sam recept koji me je zaintrigirao.

Sezona kupina je u punom jeku, a kako kupinu još nisam nikada probala u koktel varijanti (deca je obožavaju, ne znam kako se nisam nikada setila da je švićnem u džin probe radi), obradovala sam se ovom eksperimentu. U receptu ima nešto što me je dodatno privuklo. Pravo letnje osveženje u vidu sirupa sa krastavcem i mentom. Njam! Mislim da je to nešto što bih probala i sa džinom i bez njega. Pa sam se bacila na posao…

Pijacu posećujem često jer u prolećnim i letnjim danima obožavam njene boje… Osim toga, izbor voća i povrća u ovo vreme je fantastičan. S namerom da kupim kupine, uputila sam se jutros sva važna da bi se ispostavilo da to neće biti tako jednostavno. Na „mojoj“ pijaci ih nije bilo ali sam bila uporna pa sam ih našla na drugoj, jer sam odlučila da je danas taj dan kada ću ovaj recept isprobati! Nane imam u bašti, a krastavac je nešto čega u našem frižideru ne manjka nikada jer je omiljena salata familije.

Sve što vam je potrebno imate u kuhinji ili bašti

Sirup od krastavaca i nane se jednostavno sprema. Nekoliko kolutića krastavca (5-6, debljine oko 1,5 cm) i 15-20 listova nane, potrebno je pripremiti i staviti u vodu u koju smo prethodno stavili šećer i pustili je da provri. Odstupila bih malo od originalnog recepta jer mi je sirup bio presladak, ali arome krastavca i nane su se toliko savršeno sjedinile. Ovako pripremljen sirup, potrebno je ostaviti da se ohladi nekih pola sata. A potom procediti. Što ja nisam uradila jer mi je sirup sa listovima nane i kolutićima krastavca izgledao sasvim baš fotogenično.

Kupine su superhrana, prvenstveno zbog vrlo lekovitih antioksidansa, kao što su antocijani, vitamin C, vitamin E, elaginska kiselina i njoj slične. Kupina je, kako se ispostavilo sjajna u kombinaciji sa džinom, osvežavajuća, ukusna i odličan izbor za vreme letnje dane.

Recept vam donosim u celosti, a u napomeni nekoliko opaski o tome šta bih možda sledeći put uradila drugačije. A verujte mi, biće sledećeg puta, jer je ovaj koktel nešto izvrsno.

Uživajte!

Odštampaj za posle

Sezona kupina je u punom jeku, i iste ćete gotovo sigurno pronaći na obližnjoj pijaci. Osim toga, krastava i nana koji su važni za ovo letnje osveženje, takođe su vam na dohvat ruke u ovo doba godine. Nije potrebno mnogo truda da biste sebi pripremili koktel koji će vas osvežiti u ovim vrelim letnjim danima i oduševiti aromama koje donosi.

ŠTA TI JE POTREBNO
  • Citrus GINfinity

  • Gazirana kisela voda

  • Nana i krastavac za sirup
  • Kupine

  • Limun

  • Led, led, led

KAKO SE PRIPREMA
  • Dodati kupine i limunov sok u veću šolju i zgnječiti ih (dok kupine ne postnu baš sitne.) Zatim to sipati u čašu u kojoj će se služiti koktel.

  • Nakon toga, dodati sirup od krastavca i nane. Ukoliko želite da vam koktel bude slađi, možete dodati još 1 do 2 kašičice sirupa. Sirup se priprema tako što se voda sa šećerom stavi da provri, a potom se u nju stave kolutići krastavca i listovi nane. Sirup je potrebno ostaviti da stoji bar pola sata, a potom procediti.

  • Zatim dodati džin, i napuniti čašu ledom, pa sipati kiselu vodu. Lagano promešati da se sastojci sjedine. Ukrasiti nanom i uživati.

MOŽDA JE KORISNO ZNATI

Sirup od nane i krastavca sam napravila prema receptu, ali sam odlučila da ću sledeći put definitivno smanjiti količinu šećera. Ili količinu sirupa koji stavljam u koktel, mada mislim da će to ipak biti šećer. Koktel mi je bio presladak, pa sam dodala nešto više od jedne kašičice limunovog soka. Ipak, arome su me opčinile i sigurna sam da će ovaj koktel, bar dok je kupina, biti češće na našem porodičnom “džin meniju”.

Hvala na receptu koji su sa nama podelili Cook Until Golden. Originalni recept kao i mnogo drugih možete pronaći na njihovom blogu.

Pretplati se na bilten & budi u toku

Ako želiš ubuduće da dobijaš obaveštenja o novim džinovskim idejama, sjajnim kombinacijama, GINfinity novostima, dešavanjima ili eventualno akcijskim ponudama, ostavi nam svoju mail adresu.

    Ukoliko shvatiš da ovo nije za tebe i da te naša obaveštenja ne interesuju,
    u bilo kom trenutku možeš se odjaviti.