Project Description

N
ekrunisani kralj među koktelima. Mnogima je Martini poznat iz filmova o Džejmsu Bondu i njegovoj poznatoj rečenici „Shaken, not stirred“. Činjenica je pak da su u Martiniju takođe uživali i Vinston Čerčil, Ernest Hemingvej, Frank Sinatra i mnogi drugi. Zapadna civlizacija je stvorila čitavu mitologiju vezanu za ovo piće. Izraz „Three martini-lunch“ je postala popularna kovanica koja ukazuje na skupe ručkove u kojima su uživali biznismeni. Martini je vremenom postalo tip pića, a ne jedno piće – sa brojnim varijacijama (Appletini, Vodka Martini itd.)

Prvi Martini je poslužen negde između 1862. i 1871. godine i to pod imenom „Martinez“ – po kalifornijskom gradu gde ga je poslužio čuveni bircuz Julio Rišeju. Ovaj koktel je naročito postao popularan tokom Prohibicije. On je i dan-danas veoma popularan širom sveta, u najrazličitijim varijantama.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Bez obzira na brojne, više ili manje ukusne varijacije, pravi Martini se pravi s džinom, ukrašava se običnom zelenom maslinom, bez ikakvih dodataka i naleta inspiracije.

Za pripremu se koristi hladan džin iz zamrzivača, dodaje mu se ohlađeni vermut i ukrašava običnom maslinom, bez punjenja. Večita dilema: mućkan ili mešan? Iako vlada mišljenje da se Martini meša (oko 15 sekundi), ne protresa u šejkeru, što je upravo suprotno od onoga kako ga pije gospodin Bond, smatramo da je to zaista stvar ličnog ukusa. Neki preferiraju mešanje uz primedbu da se prilikom mućkanja stvara zamućenost, ublažava ukus džina i stvara gorči ukus pića. Drugi poznavaoci Martinija tvrde da mućkanje oslobađa ukus džina i ističu da zamućenost kao posledica mućkanja prilično brzo iščezne.

Vermut je sastavni deo Martinija

Čaša hladnog džina bez vermuta je samo to – hladan džin. U tome nema ničega lošeg, ali to piće nije koktel, naročito ne martini.

Odnos između vermuta i džina je stvar velike diskusije među poznavaocima Martinija. Probajte Martini sa različitim količinama vermuta i pronađite pravu meru za vas. Nećete pogrešiti za šta god da se odlučite.

Ohladite kristalne Martini čaše u frižideru. Alternativno rešenje je da napunite čašu kockicama leda da biste je ohladili, a potom da ih izbacite iz čaše pre nego što u nju sipate Martini. Oprezno sa ledom – led može više razvodniti vaše piće nego što vi to želite.

Odštampaj za posle

Nekrunisani kralj među koktelima. Jednostavn, prefinjen u svoj svojoj jednostavnosti, leden – jer samo takav je ukusan, asocira na višu klasu, moć i naravno Džejmsa Bonda. Legendarno, filmsko, ne mnogo “fotogenično” piće, ipak jasno oličenje moći i sofisticiranosti.

ŠTA TI JE POTREBNO
  • 50 ml GINfinity džina

  • 10-15 ml suvog vermuta

  • Masline

  • Led

KAKO SE PRIPREMA
  • Staviti led u šejker. Na ledu se ne štedi jer je on neophodna komponenta koja se koristi za rashlađivanje i bolje mešanje drugih sastojaka. Martini čaše možete rashladiti i tako što ćete ih staviti u frižider pre služenja.

  • Dodati vermut. Količina i vrsta vermuta se razlikuju i variraju u zavisnosti od ukusa koji se želi postići (od slabog pića do žestokog šota). Naša preporuka je svakako suvi vermut.

  • Piće se može promućkati i sipati u čašu. Vrteti čašu sa vermutom u krug kako bi se stvorio tanak sloj ili prevlaka na vrhu čaše, a potom isipati piće iz čaše. Na taj način ćete dobiti „suvlji“ Martini.

  • Promešati ili promućkati. O večitoj dilemi se ozbiljne rasprave vode. Ali zapamtite, voda koja se dobija topljenjem leda je neophodan sastojak za pravljenje dobrog Martinija, da bi ublažila „žestinu“ alkohola.

  • Sipati sve sastojke u dobro rashlađenu čašu za Martini. Ukrasiti maslinom. Iako se preporučuju obične masline, možete se i igrati s maslinama, koristiti razne vrste punjenih – maslinke punjene paprikom, plavim sirom, lukom, bademom, citrusima, ili čak inćunima. Svaka vrsta maslinki slana je na različit način i drugačijeg je ukusa.

MOŽDA JE KORISNO ZNATI

Odnos između vermuta i džina je stvar velike diskusije među poznavaocima martinija. Najbolje je probati Martini sa različitim količinama vermuta i pronaći pravu meru. Nećete pogrešiti za šta god da se odlučite.

Podeli ovu džinosku kombinaciju

Pretplati se na bilten & budi u toku

Ako želiš ubuduće da dobijaš obaveštenja o novim džinovskim idejama, sjajnim kombinacijama, GINfinity novostima, dešavanjima ili eventualno akcijskim ponudama, ostavi nam svoju mail adresu.

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Ukoliko shvatiš da ovo nije za tebe i da te naša obaveštenja ne interesuju,
u bilo kom trenutku možeš se odjaviti.