Umetnost i nauka iza glavne zvezde svakog džina na svetu


Kleka ima poseban status, jer kako propisi o džinu nalažu, „kleka mora biti jedan od glavnih sastojaka, odnosno džin mora imati dominantan ukus kleke“. Najpoznatiji izvor kleke je Italija, ali kleka lepo rađa i u našim predelima, pa je poznata i kleka iz Srbije, Makedonije, Kosova. Kleka je veoma prilagodljiva, što znači da priroda terena, bio on šumovit ili kamenit, mnogo ne utiče na njen razvoj. Grmovi kleke cvetaju od januara do aprila, a boja cvetova je veoma važna. Žuti cvetovi označavaju mušku biljku, a zeleni žensku. Njihovo spajanje omogućava vetar, prenošenjem važnih muških komponenti za oprašivanje ženskih cvetova, koji se potpom razvijaju u bobice. Na početku zelene bobice, polako se pretvaraju u plave, potom u ljubičaste a zatim crne, obzirom da sazrevaju tokom čak 18 meseci.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.
B
obice sakupljaju iskusni sakupljači od septembra do januara. Berba zahteva selektivni pristup jer grm kleke uvek ima bobice u različitim fazama zrelosti – neke su zrele, a neke će to biti tek sledeće sezone. Sakupljači kleke moraju da razaznaju zrele od nezrelih, a nakon sakupljanja bobice dostavljaju lokalnom proizvođaču gde se vrši dalja selekcija. Kleka se prvo čisti od iglica i prašine razduvavanjem, a potom se bobice selektuju prema veličini na male, srednje i krupne. Kleka se potom suši kako bi se smanjila vlažnost sa 24-32% na 16-18%. Ovo je veoma važno jer se na ovaj način omogućava skladištenje kleke i po dve, tri godine bez rizika od razvoja mikro-bakterija. Postoje dve metode sušenja kleke. Jedna podrazumeva prirodno sušenje na vazduhu, kada se kleka stavlja u otvorene sanduke i ostavlja u dobro ventilisane magacine, ali ova proces traje i do dve godine. Druga metoda koristi topao vazduh, i mnogo je kraća.

Metoda sa toplim vazduhom je praktičnija i brža. Koristi se vazduh temperature 35-45°C, i on se usmerava u različitim uglovima prema bobicama kako bi se one sušile iz svih mogućih uglova. Poenta je da se ukloni vlaga sa površine bobice, ali ne iz sredine. Sušenje na ovaj način traje 4-5 sati, zatim se kleka ostavi da stoji neko vreme, kako bi vlaga iz sredine bobice izašla na površinu, pa se radi nova tura sušenja. Najbitnije je da se bobice ne kuvaju ili da se ne suše prebrzo, jer će na taj način nabubriti, a postoji rizik od toga da se oštete esencijalna ulja kleke i da se ublaži njena aroma.

Kleka se potom uglavnom pakuje u platnene vreće/džakove, koji dodatno upijaju vlagu, a omogućavaju cirkulisanje vazduha.

Širok spektar aromatičnih jedinjenja

Bez obzira na poreklo kleke, ove bobice sadrže isti spektar aromatičnih jedinjenja, ali oni mogu biti različitih intenziteta, a to već zavisi od samog tla. Veoma je važno kako se kleka obrađuje i kako se sa njom postupa nakon berbe, a tu se pre svega misli na način sušenja. Kada se kleka preuzme važno je izmeriti nivo esencijalnog ulja. Esencijalna ulja se satoje od različitih jedinjenja koja joj daju specifičan ukus i aromu, a samo nekoliko njih ključno je za prepoznatljivu aromu kleke, pomalo kamfornu, citrusnu, cvetnu, slatkastu.

Tokom destilacije veoma je važna isparljivost različitih aromatičnih jedinjenja, koja značajno varira. Lakša, odnosno manje aromatična jedinjenja postaju isparljiva na relativno nižim temperaturama, jer su fizički lakša. Kako temperatura u kazanu raste tokom destilacije, prograsivno bogatija jedinjenja, koja su samim tim i fizički teža, postaju isparljiva. Kada se sve arome jednom pretvore u pari, para od alkohola služi kao taksi servis, koji te arome prenosi dalje do kondenzatora.

Svaka biljka koja ulazi u sastav pojedinačnog džina sadrži niz aromatičnih jedinjenja u sebi, od lakših do bogatijih, koji postaju isparljivi na različitim temperaturama i u različitim fazama destilacije. Ovo omogućava proizvođaču džina željeni raspon karakteristika iz beskonačne palete sastojaka.

Iako svaka biljka ima svoju jedinstvenu notu, ne znači da svaka ta biljka ima isključivi uticaj na određeni ukus/aromu. Postoje razna preklapanja među biljkama. Na primer, citrusna nota najvećim delom izvedena je iz kore limuna, ali citrusnih nota ima i u semenu korijandera i bobici kleke. Svaka od ovih biljaka doprinosi citrusnoj noti džina, samo u različitim nijansama, a one se onda kombinuju i spajaju i na taj način stvaraju zaokruženi, širi citrusni spektar.

GINfinity bira domaće, bira prirodno

GINfinity ima dušu! Zato što mi našu ulivamo u svaki tren njegove pripreme. Sve počinje od savesnog biranja biljaka i začina. Svaka biljka koja ima čast da bude deo ove igre ukusa, rukom je birana i sortirana iz gomile.

Dobijen u procesu macuracije začinskog bilja, destilacijom u bakarnom kazanu, GINfinity je skup rukom biranih biljaka sasvim čiste, intenzivne prirodne arome. Naša, za sada, tri predstavnika, sadrže od 11 do 13 vrsta biljaka, koje deo su slagalice koja ima specifičan šmek. Dominantan je naravno ukus kleke, koju ponosno podržavaju korijander, kardamom, koren anđelike, cimet, citrusi i druge sjajne arome, koje mu daju unikatni potpis. Više o tome kako nastaju naši proizvodi možete pročitati ovde.

Pretplati se na bilten & budi u toku

Ako želiš ubuduće da dobijaš obaveštenja o novim džinovskim idejama, sjajnim kombinacijama, GINfinity novostima, dešavanjima ili eventualno akcijskim ponudama, ostavi nam svoju mail adresu.

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Ukoliko shvatiš da ovo nije za tebe i da te naša obaveštenja ne interesuju,
u bilo kom trenutku možeš se odjaviti.