Uskrs je najveseliji praznik. Tako je svake godine, pa tako i ove, iako su uslovi u kojima životarimo poslednjih par nedelja drugačiji od onih na koje smo navikli. Mada su pripreme za praznik pod velom virusa, karantina i strepnje, Uskrs donosi radost i veselje u svaku kuću.

U nemiloj situaciji koja nas je sve snašla, mali GINfinity tim daje sve od sebe da ostane pozitivan. Ono pozitivno u vanrednoj situaciji je što mnogo vremena provodimo zajedno. To naravno ne znači da smo se eto barem jednom na vreme pripremili za Uskrs. Ne znam kakvo je vaše karantinsko iskustvo, ali u našoj kući vreme kao da leti. Dečije kreativne radionice, domaći zadaci, pa malo rekreacije, pa kuvanje u kojem ovih dana posebno uživamo. Kad konačno dođe veče, jedan džin tonik za laku noć.

Tek kada smo shvatili da je Uskrs tu, bacili smo se na razmišljanje.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Kako začiniti GINfinity ovog Uskrsa?

U

skrs je pravo vreme da se okupi porodica i da se uživa u vremenu provedenom oko šarenog uskršnjeg stola. Velikog okupljanja ovog Uskrsa neće biti, ali to ne znači da treba da zapostavimo svoju trpezu. Mi posebnu pažnju pridajemo, naravno beskonačnim GINfinity varijantama.

Ovih dana, šarala su se jaja. Ona jestiva, pa i ona ukrasna, raznim tehnikama i materijalima. Otuda inspiracija. Viđala sam koktele u čijoj se pripremi koristi belance, ali nisam bila oduševljena zamišlju, niti sam shvatala poentu. Eto možda je ovo pravi trenutak.

Odkud belance u džinu?

Znate da je za vrhunski koktel potrebno mnogo strpljenja i savršena ravnoteža objedinjenih ukusa. Ako ste hrabriji i vaši kokteli postaju hrabriji, a sastojci u njima sve odvažniji. Koliko god čudno zvučalo, barmeni širom sveta odavno uvrštavaju upravo jaje među nezaobilazne sastojke. Zvuči neverovatno onome ko nije probao. Zamislite, pijuckati sirovo belance uz viski, ili džin… Ali istina je, jaja su ključni deo klasičnih koktela još od „zlatnih dana ispijanja alkohola“ ranih 1900-tih godina.

Ako sam vam privukla pažnju, sada se možda pitate kakvog li su ukusa kokteli sa belancetom, da li su bezbedni i kako li se priprema to belance koje, kako god, ipak lepo izgleda u čaši.


O čemu se radi i zašto je belance odličan dodatak vašim džin koktel kreacijama?

Verovali ili ne, odgovor se ne krije u ukusu, već u peni. Kao i mlečna pena koja krasi svaki kapućino u svetu kafe, belance dodaje bujnu, lepršavu penu na koktel. Doprinosi bogatom, kremastom telu koktela i svaki gutljaj čini glatkim i svilenkastim.

Pena nastaje kao hemijska reakcija kada se glavni protein iz jaja, ovalbumin, odvoji dok mešate, tučete ili mućkate jaje. Kako se odvaja, on hvata vazduh u neku vrstu nabora i postaje lepršav i penast.

Postupak stvaranja penastih kreacija

Prvo, svakako morate da odvojite belance od žumanca. Ne zaboravite da operete ruke (trep, trep). Svako ima neki način na koji najlakše odvaja belance, stoga samo izvolite, izaberite svoj.

Ključ za formiranje savršene pene je da se belance pravilno protrese. Integrisanje jaja sa ostalim sastojcima koktela i potpuno odvajanje proteina iz jajeta zahteva pristojnu količinu rada ruke i najmanje minut napornog mućkanja.

Za najbolje rezultate kombinujte belance sa ostalim sastojcima u šejkeru bez leda i „prošejkujte” kako bi se aktivirali potrebni hemijski procesi. Nakon otprilike 30 sekundi snažnog mućkanja, piće bi već trebalo da izgleda baršunasto. Onda dodajte led i protresite u drugoj rundi da se koktel razredi i ohladi. Ako vas ruka boli kad završite, sigurno ste odradili sve kako treba. Međutim, iako ste tresli svoj šejker koliko god ste mogli, uvek postoji mogućnost da postoje maleni ostaci belanca koji se nisu dobro umutili. Da ne biste naišli na ljigave tragove jajeta u svom koktelu, procedite svoje piće dok ga sipate iz šejkara u čašu, za svaki slučaj.

Naše Uskršnje kombinacije

U karantinskim uslovima, a nakon dosta istraživanja, odlučili smo se za varijante koje su obuhvatale sastoje koje smo imali kod kuće. Tako je nastao žuti Mango Gin Fizz i ljubičasti Blueberry Pink Fusion.

Mango Gin Fizz je kombinacija Citrus džina, pirea od svežeg manga i malo Earl Grey čaja, koji je prilično neutralan i naravno – belance. Ono šejkovanje, zaista je izazov za mišiće ruke ali isplati se. Ne samo zbog sjajnog izgleda koktela, već i zbog ukusa koji je veoma neobičan ali divan. Jaje daje svilenkastu teksturu koktelu, a mango u kombinaciji sa Citrusom sjajan ukus. Apetit otvara gotovo momentalno.


Blueberry Pink Fusion je kombinacija borovnica, Pink GINfinity džina, takođe malo Earl Grey čaja i opet, naravno belance. Ovaj put u šejkeru sam u prvom koraku spojila belance, džin i Earl Grey. Mućkala, mućkala, mućkala… Tek potom sam dodala pasirane borovnice, i još malo mućkala. U ovom trenutku ruka me je pošteno bolela, pa sam odlučila da je tekstura savršena i da snage više nemam. Sve sam procedila i sipala u čašu.


Da se razumemo, mi pravimo džin ali iskustva u pripremanju koktela nemamo, što znači da se na tehnici pripreme ovakvih delicija još mnogo mora poraditi. Takođe, napravila sam još jedan propust – nisam imala leda. Ups! Ipak, svi sastojci su bili u frižideru pre pripreme koktela, stoga je gotov koktel bilo savršene temperature i bez leda. Sledeći put ću ispraviti grešku.

Zaključili smo…

Ima nešto u vezi proleća… Iako zima nije bila „jaka“, mi smo svakako oberučki prihvatili proleće. Radujemo se upornijim zracima sunca, radujemo se mirisu sveže pokošene trave. Konačno su terasna vrata otvorena po celi dan, a deca cirkulišu unutra-napolje do mile volje i bez mnogo pitanja. Čak je i naš četvoronogi prijatelj, Leh, srećniji nego obično jer mnogo više vremena provodimo na dvorištu. (Takođe, u ovo ludo doba, Bogu hvala na dvorištu!!!)

Zato, potrudite se za nijansu više i svoju uskršnju trpezu ulepšajte nežnim džin koktelom.

Te nazdravite proleću! Nazdravite Uskrsu!

Pretplati se na bilten & budi u toku

Ako želiš ubuduće da dobijaš obaveštenja o novim džinovskim idejama, sjajnim kombinacijama, GINfinity novostima, dešavanjima ili eventualno akcijskim ponudama, ostavi nam svoju mail adresu.

    Ukoliko shvatiš da ovo nije za tebe i da te naša obaveštenja ne interesuju,
    u bilo kom trenutku možeš se odjaviti.