Da li džin može da se pokvari? Koliko dugo može da stoji otvorena flaša džina?

Evo kako i gde da čuvate svoj omiljeni spirit!

Iako smatram da je šteta da vaš džin sedi na polici i čeka neke „bolje“ dane, svakako preporučujem i uvek naglašavam važnost odgovornog konzumiranja alkohola, pre svega. Pa tako, dešava se da jedna boca džina ne „prođe“ tako brzo, i da je potrebno da je negde čuvate. Pitanja vezana za čuvanje zatvorene, a pogotovo jednom otvorene boce su veoma česta, pa evo i nekoliko smernica kada je čuvanje u pitanju.

1.Koliko dugo može da stoji neotvorena boca džina? Da li će se džin pokvariti ukoliko ne otvorim bocu?

Neotvorena flaša džina ima rok trajanja od nekoliko godina, čak i više. To znači, da ukoliko niste otvorili flašu vašeg omiljenog džina, njegov ukus biće isti kao onoga dana kada ste ga kupili. Naravno, da bi ovo bilo tačno, važno je da je čep flaše potpuno ispravan i da vazduh ne ulazi u nju.

Za razliku od vina, flaširani džin ne postaje bolji tokom vremena. Stoga, besmisleno je čekati i čuvati ga za tamo neke prilike, u nadi da će kvalitet destilata postati bolji.

2.Gde da držim flašu džina?

Ako je moguće, flašu džina je najbolje da držite u frižideru. Džin svakako služite hladan. Kada ga pijete hladnog, njegova je tekstura svilenija, što iskustvo ispijanja ovog kultnog pića čini ugodnijim.

3.Da li će se moj džin zalediti ukoliko ga stavim u zamrzivač?

Džin se neće zalediti ukoliko ga ostavite u zamrzivaču zbog toga što je ABV džina (ABV je sadržaj alkohola u piću) najmanje 37,5% što je previsok nivo alkohola da bi se isti pretvorio u led. Tako da, ne treba da brinete ukoliko džin zaboravite u zamrzivaču (ili ga tamo držite), boca neće pući. 

Ukoliko ste džin držali na sobnoj temperaturi, pre konzumacije stavite ga u zamrzivač na barem sat vremena. Džin naravno možete rashladiti i kockicama leda, ili služiti ga u zamrznutoj čaši (verujem da često ne razmišljate toliko unapred, ali eto jednog predloga), kako biste postigli pravi užitak.

5.Kako da odložim svoju flašu džina a da on u njoj ostane svež i da ne pokvarim njegov ukus?

Flašu džina uvek držite uspravno, pogotovo ako ima čep od prirodnih materijala. Ako položite flašu sa čepom od prirodnog materijala, alkohol ga vremenom može „izjesti“, te će se on lagano rastvarati u džinu, odnosno ispuštati neprijatan ukus. Ovaj problem nemate ukoliko je čep od veštačkih materijala.

Takođe, važno! Uvek proverite da li je flaša 100% dobro zatvorena. Osim oksidacije, ne želite da tokom vremena vaš dragoceni džin ( alkohol u njemu) ispari.

6.Koliko dugo mogu da čuvam otvorenu flašu džina?

E tu nastupa nauka. Jednom kada otvorite flašu džina, počinje proces oksidacije. Zapravo, ukus džina će se veoma postepeno menjati tokom vremena (ovo je mnogo spor proces, pa shvatite to ovako: ako volite džin, mnogo veće su šanse da ćete ga popiti pre nego što se bilo šta desi s njegovim ukusom usled oksidacije).     

Ali ako vam baš treba neki rok, otvorenu flašu džina dokrajčite na primer u roku od jedne godine. Džin se ni nakon toga neće pokvariti (!) ali će mu se ukus možda malo promeniti. Da bi usporili (ne sprečili!) oksidaciju, čuvajte flašu u frižideru ili na drugom tamnom i hladnom mestu, daleko od sunčeve svetlosti i postarajte se da je jako dobro zatvorena.

Ako ste baš jako posvećeni, a u flaši vam je ostalo malo džina, isti možete presuti u manju bocu kako bi džin bio što manje izložen vazduhu.

7.Kako da čuvam Pink, ili drugi obojeni džin a da on ne izgubi boju?

Ovo je tema kojoj ću možda posvetiti čitav jedan tekst ubuduće, ali ukratko. Imam lošu i dobru vest. Ja uvek prvo biram lošu vest.

Loša vest je da će obojeni džinovi tokom vremena izgubiti svoju atraktivnu boju, bez obzira gde i kako čuvate bocu. Taj proces može jedino da se uspori, čuvanjem boce na određeni način.

Dobra vest? To što obojeni džin gubi boju je samo znak da je bojen prirodnim putem i da ne sadrži nikakve veštačke boje, hemikalije, održivače boja – ukratko rečeno, ne sadrži ono što ne želite u jednom kraft džinu.

Kako onda čuvati obojene džinove, a da se taj proces uspori?! Čuvati ih kao i bezbojne, na hladnom i (pre svega) na tamnom mestu, daleko od direktne svetlosti. A da li je džin koji je promenio ili izgubio boju pokvaren? Apsolutno ne! Naravno, kao i svaki džin koji stoji otvoren veoma dugo vremena, on veoma lagano gubi na svom kvalitetu.

4.Sviđa mi se kako izgleda flaša i želim da mi stoji na vidnom mestu, na primer na polici u kuhinji. Osim toga, nemam mesta u frižideru/zamrzivaču. Da li je to problem?

Bez ikakvog problema, ljupke bočice džina možete da istaknete u svojoj kuhinji, ili nekoj drugoj polici sa pićima. Ipak, ne bi bilo dobro da te boce stoje na mestime gde je isuviše toplo, jer će alkohol da oksidiše – neće se pokvariti, ali će se njegov ukus vremenom malo promeniti. Zato je najbolje da ga ne držite u blizini grejnih tela (NE u blizini rerne u kuhinji ili na vrhu frižidera, na primer).

Najbolje mesto gde možete da držite džin je na hladnom i tamnom mestu (na primer u nekom ormaru) ili pak na polici koja nije izložena direktnoj svetlosti. Treba imati na umu da se džin služi hladan, stoga bi dobro bilo da uvek imate leda ako nemate mesta za flašu u frižideru.

Suprotno popularnom verovanju da mnogo leda razređuje vaše piće, istina je zapravo da ako stavite više leda u čašu, on će se mnogo sporije topiti i na taj način neće razrediti vaše piće. (Osim, ako ste kao ja pa duga pića ispijate veoma sporo. Ups!)

Kraft džin nije zaslužio da ga čuvate na polici za neka bolja vremena. Bolja vremena su sad!

Ipak, nikad ne zaboravite da u svom omiljenom džinu uživate odgovorno.

Korpa
Scroll to Top